Thursday, July 30, 2009

Penularan H1N1 di Malaysia

Sekolah tutup ikut nasihat
SHAH ALAM: Tindakan menutup sekolah bagi mengelak penularan wabak Influenza A (H1N1) dibuat selepas mendapat nasihat Jabatan Kesihatan negeri yang terbabit, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong. [+]

Kementerian halang staf UiTM ditegur
SHAH ALAM: Kementerian Kesihatan semalam ditegur kerana melarang staf Universiti Teknologi Mara (UiTM) memasuki empat kampusnya yang ditutup sementara selepas pelajarnya disyaki menghidap Influenza A (H1N1) sehingga menyukarkan tugas harian pihak pengurusan. [+]

Ibu bapa dinasihat bawa anak pulang
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Naib Canselor dan Rektor Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) semalam meminta ibu bapa yang anak mereka belajar di IPT yang mempunyai kes atau disyaki ada kes jangkitan selesema babi atau Influenza A (H1N1), membawa pulang anak mereka.

Sumber: Berita Harian Online 30 Julai 2009
Peace Not War!!!~~

Monday, July 27, 2009

Kenduri Aqiqah Erfan 1/8/09

As usual, petang Jumaat terus rush balik Muar, xsabar nak tgk erfan+wife..:). Erfan dah makin cerah skit, lepas kena jemur bawah lampu biru aritu. Berat pun dah nek 4kg, hehehe~~~
Hari Ahad, Tepet & Rose datang umah. Si Rose da masuk 8 bulan pregnant, huhuhu~~dijangka hari raya. Anyway, hope sumanya selamat. Petangnya skit, aku potong rumput kat umah mak mertua aku, mak aih...penat le jugak daripada tengok da jadi ala2 hutan..huhu~~tpi xde la gitu, cuma semak skit ja, xda orang nak jaga. Da tu aku tiap minggu balik, so pandai2 la..

Posting kali ni xdak gambar, xsompek nak copy dari kamera aku kat umah. Tengok la, lepas2 ni,mau masuk pic Erfan pakai baju comey..hehehe~~

last but no least, 1st August nih nak wat kenduri aqiqah utk Erfan, so suma kawan2 dijemput hadir ya, tapi kat Muar..:)

Komen: Gembira da jadi bapak budak...=)
Peace Not War!!!~~

Thursday, July 16, 2009

H1N1 Song

A/H1N1 vaccine not available for several months: WHO chief
LONDON, July 15 (Xinhua) -- Director General of the World Health Organization (WHO) Margaret Chan said on Wednesday that the vaccine against A/H1N1 is still months away.

Chan's remarks cast doubt on the British government's claim that first stocks of A/H1N1 vaccine will arrive in Britain in August.

Chan told the Guardian that having a vaccine available is not the same as having a vaccine that has been proven safe.
video
Britain is to build a nationwide immunity to the disease, the biggest vaccination program of the past 50 years as the number of confirmed cases in Britain is moving closer toward 10,000.

The first doses of A/H1N1 vaccine are set to arrive in Britain next month, the British health authorities said on Sunday.

"Clinical trial data will not be available for another two to three months," she said.

Sixteen A/H1N1-related deaths and 9,718 confirmed cases of the disease have so far been registered in Britain, according to the latest figures from the Health Protection Agency.

Source:www.chinaview.cn 2009-07-15 20:55:54

Peace Not War!!!~~

Tuesday, July 14, 2009

Erfan Senyum!!


Hari Isnin masuk keja terus kena gi meeting kat DOS (Department of Statistic). Adeh, otak tgh blur2 lagik pasai seminggu lebih xpikir keja, hahha~~ tup..tup..jumpa dak kelas aku masa kat UKM, si Yanti (member wife) & Man Jempol (classmate). Kecik ja dunia nih..


Dalam tengahari, balik opis, dapat mesej "Erfan da pandai senyum" huhu~~sukanya..dok jauh2 camni, dapat tengok je gambar, nak usik2 xleh..seb baik de tenet n camera. So, terubat la skit..


Peace Not War!!!~~
Komen: Rindu nak kaco Erfan tido~~

Tuesday, July 07, 2009

Erfan kena tahan di wad





Semalam hari yg muram bagi aku. check darah dia, result, kena tahan wad.tapi xbanyak sangat ler, 16. So berkemas le pegi anta Hospital Muar. Luckly my mother & father in law diorg keja kat spital tu dlu. So cepat la skit proses masuk wad.

Erfan kena penyakit kuning (jaundis)-'Lebih kurang 50% ke 60% bayi yang lahir cukup bulan mengalami demam kuning atau jaundis semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir' . Tapi masih ok, sebab di axdemam pun. aktif, cuma nak tido jer..
Yang kesian tgk wife la, sedih jer..aku gtau tu normal la..dalam jam 4petang, aku, ma, Hajjar n Erfan trus gi spital. masuk wad, dia kena 'photo-kena jemur bawah lampu ultraviolet' huhu~~berbunyi gak ler, coz sejuk. maklum la klu kat umah pun, bukak baju je dia menagis, ni nk kena jemur kat situ lak..

Petang tu, doc amik darah, result 21, kira tinggi la..cuak gak aku. Pagi ni 7/7/09, result darah da ok, trun 16. so myb klu test petang ni ok, da leh kuar, if x, esok la. hopefully dia cepat sembuh..Go erfan, Go!!! kalu sempat, aku upload gambar dia kat dalam wad..curi-curi amik ler...siap pakai spek tu masa berjemur..huhuhu~~


Peace Not War!!!~~

Sunday, July 05, 2009

Ragam Erfan the series

Waa....memang betul cakap orang, if ada baby, mmg penat..huhuhu~~so far, alhamdulillah, Erfan xbanyak ragam. Perkara-perkara yang akan buat dia nangis/berbunyi...
1. Time lapar..off course la, xkan la dia nak ckap..'mama erfan lapar..'
2. mandi..sejuk dowhh..
3. Tukar lampin..ha..part ni aku la heronya, bcoz tiap kali dia buang air, aku la yg cuci n tkar lampin..hehehe~~mekasih pada family ku sebab da train aku lama dulu.
4. Sejuk..xkira la mandi ker, tukar lampin ker..tapi kalu da balut dia ngan kain/selimut, msti dia diam..baik jer..=)

tapi part paling menarik, if mama dia tgh makan, mesti mulut dia tiba ja cam bergerak-gerak, ala-ala nk susu..huhuhu~~dari hari 1st sampai la skg..comell...selalu dia akan jaga jam 6am nk minum, past tu, jam 8, 11am, 1pm, 2, 5, 7, 9 n 11..tapi aku standby jer jam 1 or 2 pagi, soh dia minum susu.xnak dia lapar..penat la gak, tapi seronok layan dia , walaupun dia belum leh bagi respons, tgk muka dia, hilang suma penat..=)
Syukur gak takat ni xde pe2 yg membimbangkan sebab dia sinar kebahagian keluargaku..amin..Go Erfan Go!!!

Peace Not War!!!~~

Saturday, July 04, 2009

My Hero:Muhammad Erfan Ismail

Tanggal 2/7/2009 jam 3.39 petang, maka lahirlah seorang insan di bumi Allah ini. Kelahirannya memberi seribu satu kebahagiaan kepada familyku..alhamdulillah..


Detail:
Muhammad Erfan Ismail Mohd. Nazrun
2 Julai 2009@3.39pm, Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar
Berat&tinggi semasa lahir:3.05kg, 50cm


Otomen Erfan..Zzzz...

Steady...

This is Mr. Scott & Scott Jr.

1 day...

Alhamdulillah..sumanya selamat. Jam 4++am, 2/7/09, wifeku, Hajjar da ngadu sakit perut, bangun tdo baru perasan msg, so trus pack barang2, bawak gi keja.Instict kata arini or esok, so standby jer..

Sampai opis, settle keja, dalam jam 11am, Hajjar cakap da de kuar darah..Cuak beb gua, tapi masih rilex lagi, wat keja dulu, dlam jam 12pm, contraction tiap 5 minit, so xleh jadi, trus inform boss, amik half day..kuar opis, isi minyak trus henjut p Pudu. Masa bawak motor, rasa jiwa da smpai kat Muar, badan je kat motor. 15 minit, smpai Pudu terus amik tiket, jam 1pm, sempat..(aku pulas sehabis-habisnya throtlle motor, huhuh~~)

Bas lak leh lambat skit jalan, n nak jadi cerita, tiba2 kat Nilai, enjin aircond xjalan, pergh,..panas, brenti Nilai konon nk repair, tapi xleh, last2 jalan gak..aku dalam bas, da xkeharuan da, risau jer..tapi cool..:)

Tepat jam 3.39pm masa tu aku kat atas jambatan Bandar Muar, ma tepon, 'Erfan da selamat keluar"...ya Allah, hanya Allah saja yg tahu perasaan tu..sampai bus stand Muar Wani amik, trus gi Spital Muar,. trus ke labour room. tapi aku xleh masuk lagi..sebab Hajjar baru pas bersalin, doc tengah jahit, aku pun tggu la kat luar. dalam 10 minit, nmpak ma bawa baby..

Allahuakbar 2X...berkumandang azan ke telinganya, tanda syukur dan kebesaran yang Maha Esa..alhamdulillah, 2-2 selamat, n sihat..aku bersyukur. To my mother in law, tq coz teman kan Hajjar..n jaga dia sepanjang aku kat opis..n kawan2, trima kasih atas sokongan korang suma, insyallah aku akan jadi bapak yang baik n didik dia sebaik mungkin..=)
Peace Not War!!!~~
Add Image