Friday, July 16, 2010

Idea baru..tolong komen..klu besh dapat RM2

Semalam masa nak balik ke rumah, atas motor aku dok pikir apa benda aku nak buat. Masa aku jumpa Addy malam Rabu, buat otak aku berpikir ligat. 'Buat duit tanpa guna duit, dan buat duit gunakan duit..tapi klu xleh buat duit guna duit, itu kurang berguna..'

'Jadikan benda yang kita minat tu, jadi duit..' hmmm...yg ni lagi menarik..aku xingat sapa yang gitau, tapi aku suka idea tu. Masih atas motor, aku dapat idea. Aku minat melukis & photografi, kalu aku combine dua-dua ni, buleh la ada income skit2. katakan klu wat karikatur, charge RM5-7 per foto, ok gak. Orang suka, aku lagi suka..nak buat apa mahal2, asalkan orang suka, tu yang penting. Emm..siap gambar, scan pastu email..klu nak hardcopy, kena pos la..hermmm..pikir-pikir-pikir~~

Nak lagi best, gambar tu, lukis atas canvas+taruk kaler skit..tapi rega xleh la RM5-7, klu canvas tu jer siap frame, koman2 RM15+kaler+workmanship...erm...RM30-40 ok kot..tengok saiz.

Pastu klau sapa nak amik potrait foto, leh bagi FREE drawing/karikatur muka dia skali..emm...ok kot..xpenah dibuat orang ker??ke da ada..??


Minta tolong kasi komen idea ni.. sapa yang bagi komen paling besh~~dapat hadiah RM2.00 (dua ringgit Malaysia)..betul aku janji, xtipu..(korang tinggal komen ja..nti aku annouce sapa menang..) contoh artworks kat sini.


Komen: Credit utk my wife Hajjar, bagi idea besh~~

Peace Not War!!!~~

27 comments:

Bulan Malam said...

cube ko try wat karikatur dulu..buat dulu dalam 2 3,publish kt blog..then tgk komen orang camne..kalo positif, den bleyh a wat bisness...kalo cantik ko buat, mesti ramai nak order n sapot...

AkuWanitaBiasa said...

Scott,klu minat fotografi...concentrate dulu cmne nk amik foto dgn cantek...klu xde kamera mahal..blaja edit gmbr y xlawa jd lawa...nmpk mcm sume org bole buat kn?..tp kene ingat jugak...xsume org rajin dn minat...hehe

REMEDY said...

Idea Tuan tu bagus...nasib abik tuan bagi option...memang perlu bagi option pada bakal pelanggan. lagi satu kalau boleh fokus pada lukisan kanvas...Round up kan price jadi RM50 siap penghantaran...rasanya mcm ni lagi senang....beri kualiti pada pelanggan ya

Anonymous said...

Addy juga yg dpt nama.
org lain yg bg idea tak ingat.

belalang hijau said...

buat benda yang kita suka dan dapat duit mmg best.contoh mcm org main musik...dia minta musik,main depan org,org nak tgk show dia kene bayar...

duit dapat,pastu buat benda yang dia suka sama...

idea kamu dah bernas nih tp cuba lagi pikir pro dan kntra dia sblm bermula..tp klu rasanya mmg bnyk kebaikan, teruskan jela...

ScoTTisHioR said...

hermm...bulan,Wanita, Remedy,Belalang,..mekasih atas komen bernas. emm..anymous, tulang belakangku, :)

Ahmad Sofian zainuddin said...

Idea kamu mmg menarik.. tp bg pendapat saya. Lebih baik kamu mulakan dengan satu bidang dahulu...
fokus dlm satu bidang dlu.. misalan fotografi.. then kamu pubish dlu kat blog ke fb ke bg org nilai.. then bila org dh suke, bru kamu ++.. ok ?

ScoTTisHioR said...

Sofian: tq2..klu combine dua2 ok kan??

Anna Da Lady said...

Minat dan bakat.Setahu Acik, Alan memang ada dua-dua benda tu dalam perkara-perkara yang disebutkan. Membuat sesuatu yang kita minat dan kita memang berbakat dalam perkara itu, InsyaAllah, akan menyebabkan kita lebih bergerak jauh ke hadapan, tanpa dipinta orang.Seperti kata Bulan Malam, blog adalah salah satu untuk mempromosikan apa yang kita ada.satu iklan yang percuma.cuma kena ada semangat R=RAJIN bergerak dari satu blog ke blog lain untuk promote.Then, survey market, yang mana lagi orang suka (karikatur, photography etc.)dan kurang persaingan di sini. Itu pendapat Acik. Sekian, terima kasih. Good Luck.

ScoTTisHioR said...

Acik, mekasih..panjang betui komen..ok2...tq2...tgh tggu komen2 membina lagi nih..:)

Danny Neza said...

salam mmbalas kunjungan ..
idea yg bagus la tau..
at lesat dlm kita enjoy ngan minat atau hobi kita tu, leh la masuk income skit kan...bagus2..sye sokong..!!!

Affan Ruslan said...

Sng2 buat banyak2, post dalam blog. Sng sikit kot org nak beli. kalau nak halang org curi gambar, letak lah watermark. hehe

farapink said...

aloh.. jual shawl ni ha... ok pe.. untong pon best.. tp kalo nk satisfied need.. try a karikatur tu.. try but package.. kapel ke, family ke.. haa..

kire ikot muka.. cam, kapel pakej : rm50/60 ke.. kalo nk, try extract gambo kt fesbuk.. ok x?

kalo nk untong manyak, kasi pos same frame.. pndai2 a carik kedai..untong frame pon buleh dpt manyak.. hoho..

DaRa MaNiskU said...

buat karikatur mmg bes..bukan smua org boleh buat kn dan msti stp org yg bute mlukis ni ada hati gak nk muke mereka cthnya d'abadikan dlm bntuk potret..
boleh cobe tayangkan bberapa hasil yg dh siap,pastu tgk ape respon org..keep it up bro!

crystalzerosix said...

good idea tu...apapun kena rajin dan jgn cpt putus asa...:)

harlinda halim said...

Scott...

Hehe..nak naympuk bg komen gaks...

U have a very briallinat idea which i believe came from a brilliant business minded person --> ur lovely wife of course! (saje nak puji hajjar bg die kembang setaman!) =p

Doing a business is no easy task. We have to put all of our heart into it. Whether the biz is alive or not TOTALLY depend on us...the master mind.

My commment or i would rather say it as a little advice (from a business woman yg blum mantop lg nih!) THINK OUT OF THE BOX. BE DIFFERENT from other people who are doing the same business. Customer loves sumthing different and UNIQUE. As a business person, you got to have USP --> Unique Selling Proposition. That will makes u distinct from other photographer.

Ni komen ikhlas yeh..what r u trying to do is of course and UNIQUE & DIFFERENT! Normal photorapher will only capture a photo, edit it & print it out. But you have a great idea because u can also make a turn it into a caricature. People loves sumthing that have an art value...

Last, but not least..U have the talent..so utilize it to earn sumthing for ur life and of course ur beloved family!

Chaiyok2 Scott, Hajjar & Erfan Ismail! =)

ScoTTisHioR said...

tq pada yang komen..sekurang2nya dapat kembang skit idea nih..ok..emm..nti klu diizinkan masa, setiap yg bagi komen ni, saya akan buat karikatur..amacam??tunggu k..

RaMa2UnGU said...

hmm..ok gak tu..

kelana fana said...

yg amik potrait foto, pastu bagi free drawing/karikatur muka customer is a gud idea. cuma kena ada TOS, cth: ambil pakej tertentu baru dpt free. kalau tak nanti membebankan kos.

yg lukis + photo tu, rasanya mungkin bukan benda baru. so, scott kena balance skill atau up lagi dgn competitor. tapi amik masa lah nak establish. cara lain, carik medium yg belum org lain guna. part ni kena kreatif cikit..cari idea, kena cari idea, nak cari idea, nak cari idea..hihi

eddie rich said...

millionare within:-)

if u cant make money witout money, surely u cant make money with money..something that should be pondered upon..

bro, aku ada idea untuk hg. aku nk gak 2 hinggit tu..

perasan tak ramai orang letak gambar kawin pakai frame kat bilik tido? dengan skill hg yang mantap tu, kita beri nafas baru kat idea tu..kali ni hg mintak or ambik few gambar kawin clients, design cantek2 pakai photoshop then jd sticker wall paper kat bilik tido depa.penuh satu dinding gambar kawin siap ngan wording power2..margin lagi besaq..kira pakai square feet lg..kalo saiz dinding tu 15x15=225.satu kaki hg caj 4 so hg darab la.kos dia nanti aku gtau:-)

jue said...

kalo jue..dua2 pun bagus..:)
ok best of luck yea encik scott..

Mr Nyox said...

nak wat duit tanpa duit??
aku ada idea lg best.
jd PM najib, pastu naik smua harga barang.hahah, lawak je bro.

cari suplier custom album plg murah, past tu deal ngn smua photog dlm FB yg hang kenal, mintak projek ngn diorg.pastikan supplier hg tu harga plg murah la.provide skali delivery

depa bg arkwork, hg p print sj

kelana fana said...

1st - idea bagi free dwg/karikatur tu mmg tip top.

2nd - medium dwg + photo, kena check ader tak competitor. Kalau ader, check level mana Scott dgn diorang. Kalau blh beat, ok lah tu. Blh cari jugak medium lain yg org blm guna. Means, ada identiti sendiri. Try market, mana tau kot blh meletop dipasaran..kayo ekau Scott..hihi

3rd - juz my 2 cents of view.

Mario said...

wow...mmg menarik adea ko tu weh...

nosembilanbelas said...

ehhhh cantik la..akak pun nak gak...tak pernah ada karikatur sendiri..bila nak q kat putrajaya..ramai orang..jadi malu lak..best2 idea bini kau memang best..

qissyaart said...

salam, karikatur tu bukan ke gambar dalam bentuk ala-ala kartun gitu.. cam kartunis dok buat tu.. yang u buat ni cam potret jer, sorila kalo i silap.. tapi kira bestlah gak idea tu... kalo dah minat boleh diteruskan utk bisnes.. teruskan usaha.. good luck.

uncle said...

uncle sependapat dengan ahmad sofian zainudin ..kalau nak komen pun nada uncle pun seirama dengan dia gak.