Monday, December 28, 2009

My 99 posting

How cute is he??...:)

Sleeep...

Yeahhh...


n sleeep again....


:)

Gooooooooo..............
Peace Not War!!!~~

Thursday, December 24, 2009

Gembira..sedih..

Minggu ni perasaan aku bercampur baur. Gembira, sedih, terharu..

Gembira
..akhirnya, secara tidak rasminya aku pindah umah. Semalam lepas balik kerja, terus gi masuk umah. Wife aku da siap2 kemas (tapi x100% kemas, xsempat..) . Paginya dia pegi opis baru wat medical check-up, sign letter offer & bla..bla..pastu balik, dia kemas umah, kuar pi cari barang, balik sesat2 skit (biasa la tu..), sambung kemas2 skit..Dalam jam 9++pm, Erfan, mak mertua n adik ipar sampai. Cian diorg, tido dalam keadaan xselesa..Pagi2, bangun tidor, buat kali pertamanya, aku dapat main2 jap ngan erfan b4 pi kerja. Wife lak wat breakfast..tq sayang..:)

Sedih..
Petang semalamnya, adik aku tepon, dia ajak balik Kedah, tok xsihat..da 3 hari xlarat nak bangun. Tido meracau2..sedih sgt2 aku dengar..Semua family aku da ada kat sana, kecuali aku ngan adik aku..last aku jumpa masa raya hari tu..sebak aku rasa..Ya Allah, tabahkan hatiku dan keluargaku & kurniakan kesihatan kepada tok aku..amin..

Adik aku antara orang yang paling sedih..dari kecik (lepas arwah ummi meninggal) dia duk ngan tok n tokwan..diorang da macam mak n ayah dia..adik beradik aku pun rapat ngan tok, cuma xserapat dia. E, sabar bro..banyak2 doa, semoga semuanya selamat..


Peace Not War!!!~~

Tuesday, December 22, 2009

Waktunya akan sampai

mari mengira waktu..
hari ni Selasa, esok Rabu, luasa Khamis..pastu cuti..yeahh...Khamis masuk rumah, Jumaat gi berenang2 kat Sunway..Sabtu cari barang umah, Ahad lepak2 kemas umah..perghh...banyak kerja aku..:)


Peace Not War!!!~~

Wednesday, December 16, 2009

Sekitar Disember 2009

Da lama xupdate blog nih..
Penghujung tahun yang dilipahi rezeki. Hajjar dapat keja kat KL, mula awal tahun depan 2010. So, cari umah, kebetulan plak, dipermudahkan..amin...siap sedia nak pindah pasni. Nak cari barang, angkut barang, kemas barang...macam2 la..Luckly rumah tu, xde la jauh sangat dari opis aku n Hajjar, kira tengah2 la.
Hajjar & Erfan: Interview at KFC @ 26 Nov
Sesi makan2 lepas interview..Erfan bosan, belum leh makan KFC hahaha...
Tengah lepak2 kat Seremban 2..
Ada iras2 aku x???


Cuti sekolah, cam biasa la, kenduri kawin. Tahniah buat syam, ali, zack..emm..khairil..sapa lagi eh..tok en..pak din..tahniah2..

Syam & Yana..tahniah beb...




Ha..ni citer ank aku lak..sangat2 menghiburkan dak ni. Bulan ni masuk 5 bulan. Dia da mula makan. Biskut Milna (untuk baby) tu, kira febret dia la. Aku tgk dia makan, perghhh....sangat bersemangat..suap je sudu kat mulut dia, xsabar2 nak makan. badan ke depan, mulut ternaganga, mata xtengok tempat lain..habis menyembur2 kuar kat mulut dia..hahaha..comey betui.



Merry X-mas...

Domino Pizza, MidValley...

Komen: Apa yang penting..kerjasama...
Peace Not War!!!~~

Wednesday, November 25, 2009

Selamat Hari Raya Korban

Sedar xsedar da setahun pun aku kat EPU..macam2 aku belajar. Daripada xtau per2, sampai macam2 gak tau. Tapi ilmuku belum cukup lagi.
Esok cuti, lusa raya haji...yeahhh...raya lagi. Tahun ni raya kat Johor. Maybe tahun depan balik raya kat Perak.

Erfan plak da makin membesar. Terubat segala serabut2 kepala masa kerja tengok dia. Comel, aktif & manja..Syukur kerana sehingga sekarang, xada apa2..Alhamdulillah.

Esok Hajjar ada terbiew kat KFC Holding. Hope ada rezeki di sana. Lagi pun, hujung bulan ni dia da berenti kat tempat lama. Hampir 3 tahun dia kat situ. Kalau xada aral melintang, hujung tahun nih, dapatlah dapat hidup bersama-sama menempuh suka duka bersama setelah hampir setahun setengah berjauhan..So aku pun da xde la travel tiap minggu ke Muar..penat tu, penat la, tapi bila dapat bersama dengan orang tersayang, semua tu aku buang ke tepi. :)

K selamat Hari Raya Korban..moga hari mendatang akan lebih diramati-Nya. Amin..

Peace Not War!!!~~

Tuesday, November 24, 2009

The Baseballs

The Baseballs

Origin: Oklahama

Genres : Indie Rock

Formed : 2005

Members : Scott Windsor & Sammy Sharon

Hot & Cold


Basket Case

tributed to Greenday..hahaha..sound so cachty..:)

For more detail about this group, click here

Peace Not War!!!~~

Monday, November 23, 2009

i-Pod 8GB

Masuk opis arini setelah sekian lama kursus kat luar (5 hari ja..) , bos soh gi meeting. Katanya taklimat daripada company Malaysia (nama xleh sebut). Mula-mula cuak r, pasal xde senior officer, tapi selamber je. Abih presentation, (seb bek xditanya soklan2 maut), sembang2 jap, trus blah..hahaha~~ arini gaji..tapi banyak nak kena settle hutang2 nak kena settle..adeh..


Komen: Arini dapat i-Pod..tqvm...
Peace Not War!!!~~

Saturday, November 21, 2009

Giliran Menunggu - 511

Perghh..hangin aku, tungu kuarter, waiting list 511..
Alasan
xda kekosongan lagi, & CF belum dapat lagi utk unit apartment yang da siap..waduhh..camne eh..


KOmen:Sabar separuh daripada iman..
Peace Not War!!!~~

Monday, November 02, 2009

Bila bosan datang lagi...

Tengah aku bosan kat umah, saja2 surf tenet, i found this site..very nice..
----->click here


kalau rajin nak menambah, sangat molek la..hahaha...


Komen: Peace Not War!!!~~

Wednesday, October 28, 2009

Sibuknya aku...

Hollaa...
Pergh...da dekat sebulan xmasuk pe2 entry.. Nak kata sibuk tu, sibuk gak la..cuma xdak idea sgt nak merapu pa kali ni..

K r, ni wa update skit pic2 Erfan...

Now dia da pandai merangkak..alhamdulillah xda demam lagi cam masa awal lahir tu. Da pandai gelak bila kena agah..:)

Opis lak, tengah bz wat RMK10.. ermm...dijangka sampai Jun 2010 baru la bleh rilek skit..hahaha...lama lagi tuh..
possing maut..ala2 model..
Muka xbersalah...
Tidor pasal da penat..
The Matrix...



Ni hobi baru dia..isap jari..



Komen: RMK10..go..go..!!!
Peace Not War!!!~~

Wednesday, September 30, 2009

Raya Story part.1

Hari ni raya ke-10..
Raya tahun nih, aku sangat2 gembira sebab akau dapat jumpa hampir semua family aku, baik belah aku or belah Hajjar. Beraya di Muar, pastu di Changkat Jering, pastu Kedah..terubat rindu aku yang dah lama sangat nak balik Kedah. Hampir nangis aku dapat jmpa tok. Last aku balik awal Ramadhan tahun lepas (perghh..setahun tu..)
Raya 1st, pas solat sunnat raya, pi umah Atok Hajjar (aktiviti setiap tahun...). Dalam jam 12.00 t/hari bertolak ke Kg. Senduk, Chnagkat Jering, Perak (umah bapak aku..). Alhamdulillah, perjalanan lancar, Erfan lak diam + tidor ja..huhuhu.. sampai Perak jam 5.30petang. Time tu semua orang tengah2 sibuk wat persiapan untuk Family Day Tok Ayah. Seronok betul aku dapat kumpul ramai2 camtu, cuma Angah aku ja xada malam tu. Esok pagi baru dia gerak ke Perak dari Kedah.
2nd day raya, Family Day Tok Ayah..buat julung kalinya family aku dapat beraya sama-sama. :) Along, Abg Sharol, Akak, Angah, Aku, E, Pako, Solehin, fatin dan anak2nya semuanya ada..kalau x, memang susah nak kumpul. huhuhu..mesti hilang sorang dua..(termasuk aku..hehehe..). Kumpul ramai camni, baru aku sedar, family belah mak aku ni boleh tahan besar gak. sampai xmuat nak amik gambar masa sesi fotografi..Maybe ada hikmahnya, pasai adik aku, Solehin yang dikenali sebagi Acik dalam family, nak fly to Yaman, sambung study kat sana. Dengar2 dalam 7 tahun kot...(haaa..!!!). Tunggu la 7 tahun lagi baru dapat kumpul semua sekali huhuhu..
Selesai majlis, rest jap, petang gerak pi Kedah..nnti aku sambung, pasai xda idea...


Peace Not War!!!~~

Saturday, September 26, 2009

Journey to the North..

Hari Raya Journey..

Muar--> Taiping--> Kuala Nerang--> Taiping--> Muar... Total = 1,500km++


Peace Not War!!!~~

Wednesday, September 16, 2009

Menjelang Raya...

Counting....4 days to go..
Today, Ex-Burhan nak buka posa sama-sama. Mesti banyak cerita nak kluar petang nih. Semua cam xsabar2 nak tunggu masa nih..mari belasah kambing golekksss....

Aku, esok kerja lagi..Malam Khamis or Jumaat pagi baru balik Johor. Tadi tengah2 meeting ngan boss, da terbayang plak lemang yang bapak aku selalu buat time raya..aduhh...syahdunya..huhhuhuu~~


Lemang..

Kalau kat Kedah, arini mesti tok aku da sibuk cari daun palas, nak wat ketupat..n makcik aku cam biasa la, sibuk wat kuih.. Mak Teh sebelah umah, fabret dia, mesti buat maruku, Mak Ngah plak kuih sampret (terbaik!!)..

maruku & semprit..

Kalau kat Perak, Mak mesti tengah tumbuk kacang hijau ngan gula nak buat kuih putu..sedap beb..xpun agar2 kering, or kuih siput.. tukang gentelnya, aku..Abah sibuk cari kayu api, n buluh, buat lemang...



putu kacang...

Tapi lagi best, tahun ni aku beraya dengan wife & Erfan..:)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..



Komen: Jom men meriam, xda meriam, rasa cam xraya plak...tradisional tue...
Peace Not War!!!~~

Monday, September 14, 2009

FLORIA 2009 - ALAMANDA

Putrajaya Flower and Garden Festival 2009 (Floria 2009)
1st Aug 2009 - Sunday, 9th Aug 2009

Pudin: Wes, jom pi Floria..
Aku: Kat mana??
Pudin: Kat opis aku ja..nnti aku amik ko.
Aku: Ok, set..





orang cakap ni kembar aku..hahaha..kembar tak sama saiz dan umur...

Gambar2 menarik yang sempat dirakam...

Peace Not War!!!~~

Thursday, September 10, 2009

CPU kembali

Dari jauh Rosli berjalan mengusung sebuah CPU.


xxx: CPU sapa?
Rosli: CPU En.xx la..
(Senyum..) Nanti tolong call ICT, dia ada benda nak gtau..
xxx: Ok...(senyum..lega, senang skit wat kerja..)


Peace Not War!!!~~

Tuesday, September 08, 2009

Baju Raya Erfan v1


Yeahaaa...minggu lepas, pi shopping baju Erfan lagi..huhuhu~~Pusing2 aku jmpa jaket jeans(kain xtebal mana) , ngam plak ngan sez dia (men agak2 ja mulanya..)

Balik umah test, ngam2..Bergaya sakan le anak aku raya nih..:)

bergaya dengan baju+Jaket+suar baru..


Model of the 2009...Erfan!!

Komen: Baju aku da ada..baju Hajjar..coming soon..:)
Peace Not War!!!~~

Friday, September 04, 2009

Erfan Meniarap & Demam

Erfan da boleh meniarap...Berat 5.45kg.
Tapi ari ni dia demam. Dengan cergasnya aku aku mintak halfday..Semalam menangis xberenti..Cian lak aku dengar..:(
Kat Luar hujan..aku nak solat Jumaat. Nasib da berenti..

Komen: Rasa nak cepat sampai Muar..
Peace Not War!!!~~

Wednesday, September 02, 2009

Misi Cari Baju Raya

Merdeka...!!! Merdeka..!!..Merdeka..!!
Balik minggu ni, gi shopping baju raya untuk wife n Erfan. Untuk aku?? xjmpa lagi yang berkenan di hati, xpun pakai ja yg lama. Asalkan untuk wife n Erfan ada, aku da gembira. Pagi Sabtu dalam jam 11am gerak gi Melaka, Erfan xikut, pasai keadaan kurang memuaskan. Pusing2 Melaka, jumpa baju Erfan ja, balik pusing Muar lak, pun xjumpa baju untuk wife..huhuhu~~~
Tapi xleh nak pusing lama2, pasal si Erfan da lapar. Lama aku xgi jalan2 berdua dengan Hajjar (wife aku), dekat 2 bulan la, sejak dia bersalin..aku rasa kalu orang tengok kitorg time tu, msti xsangka da ada anak sorang..huhu~~
Tahun ni special skit, pasai aku raya bertiga..pastu lak jadual raya da hampir penuh. Raya 1st mybe kat Muar, after solat terus gerak to Perak sebab 2nd raya kat umah ada wat family day..mesti meriah. Da la abah n mak xpenah tengok Erfan lagi.


Beberapa gambar terbaru Erfan...

Tengah bersenang2 hati


...


Tidor...
Buah hati pengarang jantungku...

k, xtau nak wat per, nnti sambung citer lain..ehh..arini wa jadik chef...hohoho~~

Komen: Raya tahun bertiga..:)
Peace Not War!!!~~

Wednesday, August 26, 2009

Mee Goreng-Goreng

Hari ni masak mee goreng, tapi bukan untuk berbuka, untuk sahur. Hahahaha~~first time masak mee, xpenah seumur hidup pun buat. Tiba2 ja rasa nak makan mee goreng.

So resepinya mudah saja:


a. Mee kuning
b. bawang putih&merah&cili besar (kasi tumbuk dulu)
c. Cili giling
d. Ayam (potong kecik2)
e. minyak masak
f. kicap + garam + gula (ikut sedap rasa)
g. Sawi+togeh + tomato

Ni bukan gambar sebenar mee aku


Apalagi kasi tumis perkara a, da nek bau, masuk perkara c. dalam 2 minit, masuk ayam, pastu masuk mee last skali baru masuk perkara g..mudah kan.Selamat mencoba..

Pandai aku masak!!


Komen: Bleh tahan la mee aku tu..(riak2..)
Peace Not War!!!~~

Monday, August 24, 2009

Mari Berpuasa

Tahun 2009, maka bermulalah era baru dalam hidup aku. Tahun 2007, posa sendiri & kawan2, 2008 posa berdua (da kawin) tahun ni bertiga hehehe~~dengan anak aku ler..Setiap minggu msti nak balik Muar, xsabar nak tengok Erfan. Tiap kali balik, msti aku ada nmpk perubahan, maklum la seminggu sekali ja jumpa.

Now berat dia da 5kg.pipi pun da makin berisi, kaki n tangan da makin tegap. cuma seminggu dua ni dia xberapa sihat, demam+selsema.

Manja budak ni, tido msti nak ada orang dodoikan, aduh penat la camni (hahaha~~sapa soh ajar). Tapi satu yang aku perasan, dia da pandai, kalu berjanji ngan dia, msti kena tunaikan. Kalau x, cam biasa la, melalak ler...aritu, aku cakp dia, petang kang, pas bangun tido kita p jalan kat depan umah k. Dia bangun ja tido, mula merengek skit2, aku cakap la, nak solat dulu, so dia diam jap. Pastu aku terus bawa dia keluar, dia ja..huhuhu~~xda bunyi2 pun.

Kat opis aku lak, boss gua da kena tahan wad , suspek H1N1. Owhh...cuak gak. harap2 dia xda apa2, juz suspected ja, jangan kena udah ler. Hermm...banyak dugaan skg nih.

Kadang2 duk sorang2 aku teringat sangat2 kat kampung aku kat Kedah, da dekat setahun aku xbalik. last time puasa tahun lepas. hati ni rasa macam dipanggil2 balik. Insyallah, tahun ni aku balik sana. Rindu nak posa+raya sana...suasana tu, xsama cam kat tempat lain. Dulu time posa, kalu kat kampung, aku selalu pi ketuk gendang masa orang nak berbuka, then jadi tok bilal masa Isyak. Paling best, kalau tok buat nasi kerabu or serawa pisang..perghh....febret aku tuh...rasa nak nangis lak bila terkenang benda2 tu..

Kalau kat Perak, pun best gak. Buka posa ngan adik2 aku, time nak berbuka, aku pi ketuk 'kalak' (gendang daripada kayu) tanda waktu berbuka. Paling meriah time solat tarawih, masa selawat. Tak kira tua atau muda, dengan penuh semangat berselawat..rasa meriah ja.. tapi aku selalu buat 8 rakaat ja..huhuhu~~bila eh nak balik posa kat sana???xminggu ni, minggu depan kot, tengok la..rindu weh...huhuhu~~
Posa da start, projek dodol gua pun nak start gak nih..hahaha~~~mari2 beli dodol, sapa nak order, contact aku..:) sekilo RM15.00 gerenti yang terbaik dari kawah...!!

Peace Not War!!!~~

Saturday, August 15, 2009

Erfan Demam

Hermmm...Minggu ni erfan xbrapa sihat. Mula-mula demam, now skang selsema + batuk..Kesian lak tengok dia, nak bernafas pun susah. Tersekat-sekat. Pegi jumpa doc, dia ckp xda pa, juz demam n selsema biasa ja. Risau lak dalam keadaan sekarang nih, dengan H1N1 tengah hot, better dapat nasihat pakar.

Malam tadi, Datin (Boss aku) ada buat tahlil kat umah dia. Aku penah pegi, tapi xpenah masuk. Ramai gak yang datang, dalam 40 orang. yang aku kenal, dak2 opis je la..huhuhu~~Rumah dia, hmm....leh tahan gak leh besar..huhuhu(bila la aku nak dapat umah gitu..) Abih ja tahlil, terus balik Muar, gerak dlam 11.00pm, sampai Muar 1am..;)

Next week da posa, maknanya hampir setahun aku xbalik Kedah..;( ada masa aku balik sana...:)rindu sangat2 kat kampung aku. Puasa??raya mana tahun nih??hmm...kita tunggu dan lihat..

Peace Not War!!!~~

Sunday, August 09, 2009

Lagi2 Erfan...

1/8/09, dengan rasminya kepala Erfan dicukur. huhuhu~~masa cukur tu, xde banyak songeh pun, muka dia redha jer..:), senang kerja,







Emm..ni sempat update skit ja pic2 Erfan yang baru..









Peace Not War!!!~~

Thursday, July 30, 2009

Penularan H1N1 di Malaysia

Sekolah tutup ikut nasihat
SHAH ALAM: Tindakan menutup sekolah bagi mengelak penularan wabak Influenza A (H1N1) dibuat selepas mendapat nasihat Jabatan Kesihatan negeri yang terbabit, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong. [+]

Kementerian halang staf UiTM ditegur
SHAH ALAM: Kementerian Kesihatan semalam ditegur kerana melarang staf Universiti Teknologi Mara (UiTM) memasuki empat kampusnya yang ditutup sementara selepas pelajarnya disyaki menghidap Influenza A (H1N1) sehingga menyukarkan tugas harian pihak pengurusan. [+]

Ibu bapa dinasihat bawa anak pulang
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Naib Canselor dan Rektor Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) semalam meminta ibu bapa yang anak mereka belajar di IPT yang mempunyai kes atau disyaki ada kes jangkitan selesema babi atau Influenza A (H1N1), membawa pulang anak mereka.

Sumber: Berita Harian Online 30 Julai 2009
Peace Not War!!!~~

Monday, July 27, 2009

Kenduri Aqiqah Erfan 1/8/09

As usual, petang Jumaat terus rush balik Muar, xsabar nak tgk erfan+wife..:). Erfan dah makin cerah skit, lepas kena jemur bawah lampu biru aritu. Berat pun dah nek 4kg, hehehe~~~
Hari Ahad, Tepet & Rose datang umah. Si Rose da masuk 8 bulan pregnant, huhuhu~~dijangka hari raya. Anyway, hope sumanya selamat. Petangnya skit, aku potong rumput kat umah mak mertua aku, mak aih...penat le jugak daripada tengok da jadi ala2 hutan..huhu~~tpi xde la gitu, cuma semak skit ja, xda orang nak jaga. Da tu aku tiap minggu balik, so pandai2 la..

Posting kali ni xdak gambar, xsompek nak copy dari kamera aku kat umah. Tengok la, lepas2 ni,mau masuk pic Erfan pakai baju comey..hehehe~~

last but no least, 1st August nih nak wat kenduri aqiqah utk Erfan, so suma kawan2 dijemput hadir ya, tapi kat Muar..:)

Komen: Gembira da jadi bapak budak...=)
Peace Not War!!!~~

Thursday, July 16, 2009

H1N1 Song

A/H1N1 vaccine not available for several months: WHO chief
LONDON, July 15 (Xinhua) -- Director General of the World Health Organization (WHO) Margaret Chan said on Wednesday that the vaccine against A/H1N1 is still months away.

Chan's remarks cast doubt on the British government's claim that first stocks of A/H1N1 vaccine will arrive in Britain in August.

Chan told the Guardian that having a vaccine available is not the same as having a vaccine that has been proven safe.
video
Britain is to build a nationwide immunity to the disease, the biggest vaccination program of the past 50 years as the number of confirmed cases in Britain is moving closer toward 10,000.

The first doses of A/H1N1 vaccine are set to arrive in Britain next month, the British health authorities said on Sunday.

"Clinical trial data will not be available for another two to three months," she said.

Sixteen A/H1N1-related deaths and 9,718 confirmed cases of the disease have so far been registered in Britain, according to the latest figures from the Health Protection Agency.

Source:www.chinaview.cn 2009-07-15 20:55:54

Peace Not War!!!~~

Tuesday, July 14, 2009

Erfan Senyum!!


Hari Isnin masuk keja terus kena gi meeting kat DOS (Department of Statistic). Adeh, otak tgh blur2 lagik pasai seminggu lebih xpikir keja, hahha~~ tup..tup..jumpa dak kelas aku masa kat UKM, si Yanti (member wife) & Man Jempol (classmate). Kecik ja dunia nih..


Dalam tengahari, balik opis, dapat mesej "Erfan da pandai senyum" huhu~~sukanya..dok jauh2 camni, dapat tengok je gambar, nak usik2 xleh..seb baik de tenet n camera. So, terubat la skit..


Peace Not War!!!~~
Komen: Rindu nak kaco Erfan tido~~